terug naar boven

“Je hebt een forse scoliose”

Anouk werd als 12 jarig meisje al afgescheept. Ze zou niet méér last hebben van haar rug dan iemand zonder scoliose en fysiotherapie zou geen enkele meerwaarde hebben.

Een scoliose is een vergroeiing in de wervelkolom. Dit uit zich in een zijwaartse kromming en vaak draait de wervelkolom ook nog eens om zijn as. Dit kan soms zo ernstig zijn dat organen in de verdrukking komen. Bij een wat lichtere vorm brengt het ook al de nodige pijn en vermoeidheid met zich mee. Dit kan voor beperkingen zorgen in je dagelijks leven.

Anouk ondervond een lange weg van acceptatie en een zoektocht naar datgene wat de pijn en vermoeidheid in haar rug kon verlichten en haar rug stabiel kon houden gedurende de ontwikkelingen die de maatschappij van haar vroeg.

Vol verbazing hoor ik de opmerkingen aan die Anouk van artsen kreeg, al op zo’n jonge leeftijd. Een meisje dat nog vol op in de groei was en bezig was zichzelf te ontwikkelen. Nu zit er een spontane, jonge vrouw van 24 jaar voor me die ondanks wat haar scoliose haar voor klachten bezorgt, positief in het leven staat. Ze had mijn naam voorbij zien komen en besloot contact met me op te nemen.

Uiteraard klopt het dat je een scoliose niet weg kan masseren en mobilisaties en manipulaties zullen een scoliose rug ook niet recht gaan trekken. Dit neemt echter niet weg dat je áltijd je lichaam wat kan bieden om pijn en vermoeidheid flink te verlichten in de vorm van therapie.

Dit geldt al voor mensen zónder scoliose. We leven namelijk in een maatschappij waar we enorm veel van ons lichaam vragen. We zitten hele werkdagen achter de computer. We beoefenen onze favoriete sport. We sjouwen met onze kinderen van hot naar her. We staan klaar voor onze geliefden. We ervaren mentale stress en dat allemaal tegelijk. Massagetherapie is geen luxe meer. Het valt onder het zelfde rijtje zoals gezond en gevarieerd eten, regelmatig sporten en zorgen voor voldoende rust en ontspanning. Heb je een scoliose, dan heeft je lichaam een extra zetje nodig zodat jij je comfortabel voelt en datgene kan doen wat jou gelukkig maakt.

Anouk:
“…Krachtzorg heeft mij een gevoel van stabiliteit gegeven. Dit uit zich in soepele rug en minder last gedurende mijn dagelijkse activiteiten. Samen met mijn eigen bewustwording en net dat beetje extra door Krachtzorg wat mijn scoliose nodig heeft. “

Anouk is een heel goed voorbeeld dat je niet moet stoppen bij de opmerking: Je moet er mee leren leven. Naast het losser maken van haar spieren en bindweefsel en de mobiliteit te onderhouden van wervels en ribben breng ik ook altijd graag een stukje bewustwording aan de aandacht:
– Wat kan ik voor jou doen?
– Wat kan je zelf doen?
– Welke andere professionals kunnen jou eventueel naast mij nog helpen?

Anouk:
“…Uiteindelijk start de ontwikkeling bij jezelf maar is de grootste meerwaarde om iemand vanuit expertise hier een onderdeel van te laten zijn.”

Dit zorgt ervoor dat mensen zoals Anouk die openstaan om samen aan de slag te gaan, weer kunnen doen waar ze van genieten met geen of aanzienlijk minder lichamelijke pijn en vermoeidheid.

Dit gaat niet alleen op voor klachten vanuit een scoliose. Heb jij klachten en zijn er artsen of therapeuten geweest die hebben gezegd dat jij uitbehandeld bent en dat je er maar mee moet leren leven? Neem vrijblijvend contact op met mij. Ik ben altijd nieuwsgierig naar wat er mogelijk is. Het enige dat ik van jou nodig heb is jouw motivatie om dit samen met mij aan te gaan.

 

 

 

 

 

 

Share Button